preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vijenac

Login
e-Dnevnik

        

e-Dnevnik za učenike i roditelje od sada i kao mobilna aplikacija

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Godina čitanja 2021

Književni mrežni susret održao se 9. veljače 2022. godine s književnicom Antoanetom Klobučar povodom njezine nove knjige Martinova šuma koja je objavljena u Godini čitanja 2021.

Susretu su nazočili školska knjižničarka Ankica Karakaš Radošević i učenici 2. razreda OŠ Đakovački Selci te školska knjižničarka Zrinka Radanović i učenici 5.a razreda s razrednicom Danirom Brkić iz OŠ Vijenac iz Osijeka. Nakon uvodnog predstavljanja književnice Antoanete Klobučar učenici drugog i petog razreda postavljali su pitanja. Na samom kraju pogledali smo video igrokaz Martinova šuma koji su odglumili učenici 5. razreda OŠ Vijenac.

Ova suradnička aktivnost i mrežni susret s učenicama iz prijateljske škole bilo je nešto novo za sve nas. Učenici su se vrlo lijepo pripremili, pročitali sve knjige koje imamo u knjižnici zahvaljujući velikodušnoj donaciji autorice tijekom godina: Priče ispod kreveta, Trio zvan grozota, Kraljevstvo povrtno, Bijela vrana, Smješkić Rumenko, Strašljiva sova, Čarobni zeleni kišobran, Žarislav od kopriva, Anđeo slomljena krila, Martinova šuma. Ponosni smo što sudjelujemo u hvalevrijednom projektu Godina čitanja 2021., razmjenjujemo iskustva s učenicima i promičemo ljubav prema čitanju i tiskanoj knjizi.

       


2021./2022. školske godine provodimo međunarodni projekt Naša mala knjižnica. Upoznat ćemo znanstvenike poput Arhimeda, Galileja, Newtona, Fleminga, Vrančića... uz Jetija ćemo popiti najbolji kakao na svijetu i dokazati svima da on postoji; upoznat ćemo i živahnu HB olovku, s ekipom H2O čeka nas vodena misija, pune ruke posla imat ćemo sa zlim profesorom Vulpesom, otići  ćemo na veliko božićno putovanje s obitelji medvjeda, a na ljeto imati avanturu s Ronijem i njegovim psom Batonom i još puno puno toga,ali nećemo vam sve odati...

U prosincu smo krenuli na veeeliko božićno putovanje s obitelji medvjeda, posjetili rodbinu u najudaljenijim krajevim svijeta, upoznali Litvu i autora Kestutisa Kasparavičiusa, izradili straničnike u obliku raznih vrsta medvjeda te se počastili slanim i slatkim keksima i toplim čajem.

     

 


Noć knjige u školskoj knjižnici

Zrinka Radanović / datum: 22. 4. 2021. 11:48

Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23.4) te Dana hrvatske knjige (22.4.).

I ove godine sudjelujte u online manifestaciji školske knjižnice:

Smijeh je najbolji lijek

Svi online sudionici su upoznali šaljivu poeziju te stvarali vlastitu. Radionica je prilagođena učenicima razredne nastave.

https://wakelet.com/wake/NqJBhpIMrsLK0dYSvhpZZ

 

 


Dan sigurnijeg interneta u Godini čitanja.

Mnoštvo lektirnih djela već je moguće pronaći u obliku digitalnih knjiga i slikovnica. Dobrobiti korištenja medija odnose se na dodatno produbljivanje razumijevanja kako određeno djelo izgleda u knjizi, a kako u drugim medijima. Unatoč tome, medije je potrebno koristiti s oprezom. Lektire postaju pristupačnije učenicima jer se smještaju u elektronski oblik. Kako bi  svi učenici u imali pristup lektirnim djelima, koristimo internetski portal e-Lektire. Učenicima je digitalizacijom lektirnih djela olakšan pristup tim djelima, ali i samoj knjižnici jer nažalost nemamo dovoljni broj ponekih lektirnih djela.

Učenici su upoznati s autorskim pravima i obvezama, gdje mogu pronaći djela za cjelovito čitanje, u aplikaciji su pisali svoje priče i zaštitili ih licencom Creative Commons (CC).  Na primjerima lektirnih tekstova uspoređivali prave i lažne tekstove (one koje je netko natipkao pa objavio online). Naučili su razlikovati, pronaći i  vrednovati online književna djela. 

Dan sigurnijeg interneta u ovo online vrijeme dobio je na važnosti, a  knjiižnica je informacijsko i komunikacijsko srce škole koje tebamo prilagoditi potrebama svojih korisnika.Organiziran je Spoj na slijepo s knjigom. Knjige raznih žanrova umotane su u papir i  učenici su mogli posuditi bilo koju od tih knjiga neznavši njeno ime, autora ili o čemu je. Uz knjigu su dobili mali anketni upitnik koji su vratili zajedno s pročitanom knjigom. Moto posudbe bio je Ne sudi knjigu po koricama. 


 

Vrednovanje

https://biteable.com/watch/2389253

 

preskoči na navigaciju