preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vijenac

Login
e-Dnevnik

        

e-Dnevnik za učenike i roditelje od sada i kao mobilna aplikacija

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 

Projekti

 

 

Pustolovna Tvrđa


Projekt ProMikro


 Radionica robotike  2. kolo Croatian Makers lige      Croatian Makers liga 2016      Hrvatska robotička liga   Robotika svima

  


  Svjetlosni stup - OŠ Vijenac u Osijek

 

Fotonaponski sustav na krovu Osnove škole Vijenac na Vijencu Ivana Meštrovića.

- Naša škola kontinuirano, od 2010. godine, radi na unapređivanju znanja o obnovljivim izvorima energije kroz školski projekt ‘Svjetlosno onečišćenje’. Cilj projekta bio je promicanje korištenja solarne energije kao obnovljivog izvora energije neškodljivog prema okolišu, predstavljanje široj javnosti znanstvenih i tehničkih dostignuća u području solarne energije, mogućnost praktične primjene te djecu i mlade zainteresirati za praktičan rad s obnovljivim izvorima energije. U sklopu tog projekta smo ispred škole u dvorištu postavili jedan solarni panel kao rasvjetno tijelo i to nam je služilo u edukativne svrhe kad god su učenici radili izvore energije - kaže ravnateljica Vesna Vrbošić .

Na krovu škole nalazi se 138 solarnih panela, na površini od 230 kvadrata, te solarna elektrana snage 30 kilowata. Škola je preko te elektrane dobila 500 litara tople vode za potrebe školske kuhinje i održavanje objekta. Dva velika bojlera koja su prije koristili sad su izvan upotrebe i tako su smanjili račune za električnu energiju.

- Solarni paneli sastoje se od fotonaponskih ćelija i baterije koja generira sakupljenu energiju i njome grije vodu u sistemima - pojasnio je način funkcioniranja panela Fran Periškić, učenik 7b razreda OŠ Vijenac.

Panel je otporan na kišu i tuču. Ima rok trajanja od pet godina, kad je potrebno izmijeniti mu neke dijelove.

- On sakuplja sunčevu energiju i kad nema sunca jer sunce emitira svoju energiju i kad je oblačno, tako da stalno imamo toplu vodu - rekla je Karla Borovečki, učenica 7b.

Voditeljica projekta ‘Svjetlosno onečišćenje’, učiteljica Tanja Paris, učenike je educirala o postavljanju i korištenju panela.

preskoči na navigaciju