preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vijenac

Login
e-Dnevnik za učenike

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

AUTORSKO PRAVO
 

ŠKOLSKI PSIHOLOG                               

                                                                                                                            

Tko je školski psiholog?  

Školski psiholog je stručnjak koji se bavi problematikom vezanom uz školu i sustav obrazovanja. Školski psiholog radi s djecom koja imaju poteškoće u učenju, pamćenju, zadržavanju pažnje, ponašanju…Isto tako, bavi se djecom koja tuguju, boje se, zlostavljana  su ili zanemarivana od strane obitelji ili druge okoline. Rad psihologa u školi je prije svega usmjeren na razvoj potencijala učenika, održavanje njihovog psihološkog zdravlja te razvijanje interpersonalnih i socijalnih vještina. Školski psiholog sudjeluje u procjeni psihofizičkog statusa djece od upisa do završetka osnovne škole, timskoj procjeni za određivanje primjerenog oblika školovanja, u postupcima  identifikacije, poticanja i praćenja darovitih učenika i u psihološkim kriznim intervencijama.

Kako psiholog može pomoći?

Psiholog putem razgovora (intervjua) i psihologijskih mjernih instrumenata i  tehnika saznaje sve o postojećem problemu, a to je prvi korak u rješavanju istog (identifikacija problema). Nakon identifikacije problema, drugi korak je odabir najbolje moguće metode u rješavanju postojećeg problema. Treći korak je primjena metode u rješavanju problema. Psiholog ne može riješiti nečiji problem, ali može pomoći u njegovom rješavanju. Uz to, neophodan je zajednički trud učenika, nastavnika i roditelja i svaki se problem može riješiti. Isto tako bitno je suočiti se s problemom i prihvatiti ga. Samo treba biti uporan i strpljiv! 

Zablude o odlasku kod psihologa

Kod psihologa idu oni koji ne znaju riješiti problem!
Ako idem kod psihologa, znači da sa mnom nešto nije u redu!
Kod psihologa idu oni koji su nešto „skrivili“!

Ove tvrdnje su netočne 

Svi mogu riješiti svoje probleme, ali  je ponekad potrebna stručna pomoć kako bi u tome uspjeli.

Psiholog radi sa svim ljudima koji imaju uobičajene životne probleme (za razliku od psihijatra koji se primarno bavi psihičkim poremećajima).

Učenici ne idu kod školskog psihologa po kazni, nego zato da im psiholog pomogne da poboljšaju komunikaciju, odnose s drugima, suoče se s problemima i zajedno ih riješe.  

Svi mi ponekad u životu imamo problema, dobro je čim prije suočiti se s njima i pokušati ih riješiti. Zato ako trebaš pomoć, odlazak psihologu je dobra i ispravna odluka.

                                                                                                           

 

Nataša Filipović, prof. psiholog

Radno vrijeme:

 Ponedjeljak - petak 9:00 - 15:00

Kontakti:

Telefon: 031/512-703 

E-mail: natasa.filipovic@skole.hr

 

Aktualnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju