Referentna oznaka projekta: SF.2.4.06.04.0057
Vrijednost projekta: 296.788,79 €
Trajanje projekta: 12.3.2025. – 12.3.2028.
Partneri: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za fiziku, OŠ Budrovci, Budrovci, OŠ Dobriša cesarić, Osijek, OŠ Fran Krsto Frankopan, Osijek.
U sklopu projekta “nanoSTEM”, sufinanciranom Ciklusi radionica provodit će se za ciljnu skupinu učenika u razdoblju od ožujka 2025 – ožujka 2028. godine putem prijavnog online obraca. Radionice će se provoditi u prostoru škole prema mjesečnom planu aktivnosti koji će se javno objavljivati na mrežnim stranicama škole. Program je besplatan.
Prva od radionica u OŠ Vijenac, Osijek pod nazivom Od slatkog do nanooslađeg u trajanju od 60 min održat će se u utorak, 20. 5. 2025. godine od 12:30 do 13:30 u uč. Matematika. Radionica je namijenjena učenicima 3. i 8. razreda osnovne škole. Prijava na radionicu je na poveznici: https://forms.gle/njGfp5M6eCRCWXwN7
Cilj radionice je prikazati osnove nanotehnologije, analiza njenog mogućeg utjecaja na hranu i moguće primjene u gastronomiji.
U ovoj slatkoj radionici učenici će upoznati osnove nanotehnologije i istražiti kako ona može oblikovati budućnost hrane – posebno kroz primjer omiljene poslastice: čokolade! Kroz praktične eksperimente otkrivat će kako se mijenjaju stanja tvari, istraživati uvjete topljenja čokolade, povezivati znanost i gastronomiju, te izrađivati vlastite slastice. Radionica potiče istraživački duh, timski rad i kreativnost.
Veselimo se nanoslatkom radu s vama!
Tanja Paris, učiteljica fizike